Kuntavaalit 2017

Maksuttomasta ehkäisystä kuntavaaliteema koko Suomeen

Kuntavaalit 2017 ovat tärkeä tilaisuus edistää maksutonta ehkäisyä joka puolella Suomea. Kunnilla on velvollisuus järjestää ehkäisyneuvolan palvelut, mutta ehkäisyn saatavuudessa voi olla suuria eroja paikkakuntien välillä. Osa kunnista tarjoaa ensimmäisen pitkäaikaisen ehkäisyvälineen ilmaiseksi, osa vain kolmen kuukauden ehkäisypillerit, osa ei mitään. Kondomeja on saatavilla maksuttomasti vain satunnaisesti. Esimerkiksi Raumalla maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen alle 20-vuotiaille johti raskaudenkeskeytysten ja seksitautitartuntojen vähenemiseen sekä kustannussäästöihin.

Hyvä seksuaaliterveys on perusoikeus, ja jokaisella nuorella tulisi olla mahdollisuus ehkäisyn käyttöön rahatilanteesta ja kotipaikkakunnasta riippumatta. Tavoittelemme maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille Suomen jokaiseen kuntaan.

Lähde mukaan edistämään maksutonta ehkäisyä kotipaikkakunnallasi!

Mitä kuntavaaliehdokas ja valtuutettu voivat tehdä?

Selvitä, minkälainen kotikuntasi tilanne on: tarjotaanko ehkäisyn aloittajalle esimerkiksi ilmainen aloituspakkaus, voiko kierukan saada maksutta ja onko kondomeja saatavilla nuorille. Kerro maksuttoman ehkäisyn hyödyistä ja merkityksestä nuorten eriarvoisuuden vähenemiselle – pyydä ihmisiä ja järjestöjä mukaan tärkeän asian puolesta. Voit perustaa kuntalaisaloitteen ja kerätä siihen nimiä netissä tai paperille.

Ota maksuton ehkäisy kuntavaaliteemaksesi ja puhu siitä kampanjasi aikana. Innosta muutkin kuntavaaliehdokkaat mukaan. Valtuutettuna voit tehdä esimerkiksi valtuustoaloitteen, jossa ehdotat maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille nuorille. Myös pienemmät askeleet ehkäisyn maksuttomuuden edistämisessä ovat tärkeitä.

Mitä hyötyä maksuttomasta ehkäisystä on?

Maksuton ehkäisy lisää nuorten ehkäisyn käyttöä ja näin vähentää raskaudenkeskeytyksiä ja seksitautitartuntoja. Nuoren tulee saada valita hänelle parhaiten sopiva ehkäisyväline. Kondomien on oltava mukana valikoimassa, sillä se on ainut keino seksitaudeilta suojautumiseen. Vastuun ehkäisystä tulisi myös jakautua tasaisemmin tytöille ja pojille. Maksuttoman ehkäisyn lisäksi nuorille on tarjottava myös laadukasta neuvontaa ja tietoa seksuaaliterveydestä.

Miksi olemme valinneet ikärajaksi 25 vuotta?

Raskaudenkeskeytyksiä tehdään kaikkein eniten 20-24-vuotiaiden ikäluokassa. He ovat usein vähävaraisia opiskelijoita, joille ehkäisyn hankkiminen voi olla kohtuuttoman kallista. Erityisesti toistuvien aborttien vähentämisessä maksuton ehkäisy on tärkeässä asemassa.

Miten sote-uudistus vaikuttaa?

Sote-uudistuksessa vastuu sosiaali- ja terveyspalveluista siirtyy kunnilta maakunnille. Maksuttoman ehkäisyn tavoittelussa ei kuitenkaan kannata odottaa vuoteen 2019, vaan muutos on saatava aikaan mahdollisimman monessa kunnassa. Näin maksuton ehkäisy voidaan sote-uudistuksen myötä laajentaa koko maakuntaan – ja mahdollisimman pian koko Suomeen.

Tutustu vireillä oleviin kuntalaisaloitteisiin: https://maksutonehkaisy.wordpress.com/kuntalaisaloitteet/